Heeft u een vraag over speed pedelecs? Hieronder hebben wij een aantal van de meest gestelde vragen op een rij gezet. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen als u nog meer vragen heeft.

Hoe hard gaat een speed pedelec?

Een speed pedelec kan een topsnelheid van 45 km/h halen. U moet echter wel flink meetrappen om deze snelheid te behalen!

Is meetrappen altijd nodig?

Ja: op een speed pedelec moet u altijd mee trappen. Het trappen gaat wel een stuk makkelijker, maar u moet toch echt blijven fietsen.

Waar moet ik fietsen: fietspad of rijbaan?

Met een speed pedelec mag u in Nederland alleen op het (brom)fietspad of de rijbaan fietsen. Houdt u zich wel aan de maximum snelheid! Op de rijbaan (binnen de bebouwde kom): 45 km/h. Op het (brom)fietspas (binnen de bebouwde kom): 30 km/h. Op het (brom)fietspad (buiten de bebouwde kom): 40 km/h.

Moet ik een helm dragen?

Ja, het is verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Goedgekeurd? Jazeker: volgens de NTA 8776 norm (een officiële veiligheidsnorm).

Waarom zit er een spiegel op een speed pedelec?

De achteruitkijkspiegel op het stuur is verplicht en zit er voor uw eigen veiligheid. Met zulke snelheden is het gevaarlijk om omgedraaid op de fiets te zitten om te kijken of er verkeer aan komt.

Moet de fiets op naam gesteld worden?

Ja, alle speed pedelecs zijn kentekenplichtig. Dat betekent dat deze op naam gesteld moeten worden.

Zijn er extra kosten?

Het inschrijven bij de RDW, het kenteken en het tenaamstellen kost in totaal €99,00 (voor Nederlandse klanten). Deze kosten komen bovenop de prijs van de fiets en betaalt u meteen bij het afrekenen. Belgische klanten moeten hun speed pedelec zelf invoeren in België en hem vervolgens registreren bij de DIV. De kosten hiervoor moet u zelf betalen.

Waarom kan ik in Nederland mijn speed pedelec niet laten thuisbezorgen?

Een speed pedelec mag wettelijk niet zonder kenteken op de openbare weg rijden. Vandaar dat wij een kenteken regelen, voordat de fiets in uw handen komt. Al onze Nederlandse winkels zijn RDW-geregistreerd, dus we kunnen uw fiets direct registreren als u hem op komt halen! U moet uw speed pedelec dus altijd zelf komen ophalen en vergeet dan vooral niet uw rijbewijs (AM of B) mee te nemen!

Kan ik in België een speed pedelec afhalen in de winkel?

Nee, dat is niet mogelijk. Woont u in België en wilt u een speed pedelec kopen? Dan laat u hem thuis afleveren en regelt u vervolgens zelf bij de DIV de invoering en de registratie.

Wat is de actieradius?

Dat verschilt per merk, motor- en accutype. De meeste speed pedelecs halen een afstand van zo’n 40 tot soms wel 100 km op één opgeladen accu. Hou er wel rekening mee dat de accu sneller leeg raakt als u vol gas gaat!

Moet ik een verzekering afsluiten?

Ja, een speed pedelec moet altijd WA-verzekerd zijn. Dit omdat hij onder de wet aansprakelijkheid motorrijtuig (WAM) valt. Een gewone e-bike verzekering is dus niet voldoende.

Wat is de minimum leeftijd voor een speed pedelec?

Vanaf 16 jaar: dan bent u namelijk oud genoeg voor uw rijbewijs AM. Met een rijbewijs B (autorijbewijs) mag u uiteraard ook op deze fietsen rijden!

Kan ik mijn speed pedelec (door)verkopen?

Dat kan natuurlijk. Let wel op: bij het doorverkopen van een speed pedelec moet de fiets gevrijwaard worden. Hier ontvangt u een vrijwaringsbewijs van nadat de tenaamstelling van het kenteken is overgeschreven.